Grouster skûtsje 14 cm langer

In de eerste week van februari gaat het SKS-skûtsje ‘Doarp Grou’ naar Steel Products Heida (SPH) in Lemmer voor een verlenging. Daarna krijgt het skûtsje nog een compleet nieuw verfsysteem. De oude antifouling moet eraf, en dan moet het schip gestraald, in de primer, geplamuurd, in de coating en gelakt.

Omdat het schip er volgens de SKS-formule nog 14cm overdeks bij mag hebben, wordt het bij deze opknapbeurt ook nog een beetje verlengd. ‘Tot het maximum’, zegt commissievoorzitter Jan Feike Hoekstra. Dat kan er nog mooi bij, omdat het maken van nieuwe tuigage en het stralen en lakken al een vermogen kost. 

Het Grouster skûtsje, geregistreerd als [G 1194 N], is in 1909 als ‘Hoop op Zegen’ op de Piipster werf van  de Gebroeders Roorda in Drachten gebouwd. Het werd in 1958 op aanraden van Ulbe R. Zwaga sr. door de Skûtsjekommisje Grou gekocht. Opdrachtgever tot de bouw indertijd was Thomas Stienstra. 

Oorspronkelijk was dit schip over de stevens 17,48m lang. Vooral in de jaren negentig werd in Grou hartstochtelijk gediscussieerd over het voor en tegen van een verlenging. De voorstanders wonnen, waardoor het vroeger boeierachtige binnenscheepje wat gestrekter werd. Berend Joops Mink werd toen twee keer kampioen, in 2000 en 2001. 

Na zijn afscheid doet de bemanning het onder aanvoering van Douwe Albertszoon Visser net iets minder dan Douwe Jappieszoon Visser van de Sneker Waterpoort. Wellicht, hoopt men in Grou, kan de ene Douwe het nu vaker winnen van de andere. Aan de schipper en de bemanning kan dat niet liggen, op het dek is alles dik in orde. Met maximale lengte en nieuw tuig is straks ook het schip zelf in topconditie. 

Een verlenging van 14cm lijkt van weinig belang, maar omdat die 14cm zich op dekhoogte bevindt, werkt het zowel voor het evenwicht als voor het toegestane zeiloppervlak extra voordelig uit. Bij Steel Products Heida in Lemmer willen ze de verlenging van 2,50 meter uit 1997 helemaal weghalen en daarna een stuk van 2,70m ertussen plaatsen.

bron: skutsje