Egbert Schouwstra | 35 jaar | Swurdeman

Hoe lang zeil je al mee op ’t Doarp Grou:

Sinds begin 2009, dus voor het 9de jaar/seizoen.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met je grote passie zeilen:

Van jongs af aan ging ik al met mijn ouders mee naar het skûtsjesilen, in Grou, Terherne, Langweer, Stavoren etc.  later ook met vrienden/maten naar de gezellige wedstrijden en avonden… Als vrijwilliger was ik voordat ik bemanningslid werd ook reeds vele jaren betrokken bij het Grouster Skûtsje. In deze periode was ik wel eens mee geweest als opstapper bij Lemmer Ahoy, toen in de winter van 2009 de vraag kwam of ik niet toe wilde treden tot de bemanning, daar hoefde ik niet zo lang over na te denken.. Echte zeilervaring had ik op dat moment niet, ik deed hoofdzakelijk aan sloeproeien.

 

Twee weken SKS kampioenschap, hoe combineer je dit met je eigen vakantie;

Suzanne is gelukkig flexibel qua vakantie, en mag graag kijken naar het skûtsjesilen. En bij mijn werkgever Rijkswaterstaat kan ik redelijk plannen qua vrije dagen, en vakanties goed afstemmen met collega’s. Ook in het voor- en naseizoen vergt het zeilen/trainen en onderhoud voldoende tijd; vooral dit jaar zijn we vanwege het groot onderhoud van ’t Skûtsje vanaf maart allemaal meerdere dagen of avonden per week actief. Zelf vind ik dat je uren van een hobby niet kan/moet tellen. Als je dit ‘thuis’ niet kan combineren houdt het op; we gaan meestal in het voor en najaar een paar weekjes weg.

 

Hoe belangrijk is plezier voor jou tijdens het zeilen;

Heel belangrijk, als je geen plezier hebt in je hobby is het tijd iets anders te zoeken. Echter ook het plezier om het zeilen heen is een belangrijke factor. Dit is ook niet onbelangrijk als je 14 dagen met elkaar op pad bent tijdens de bouwvak.

 

SKS topsport of folklore;

Folklore, een prachtige traditie en machtige sport.

 

Welk Skûtsje zou je naast ’t Doarp Grou wel eens mee willen zeilen?

Ik ben op meerdere skûtsjes wel mee geweest de afgelopen jaren; echter het gevoel om voor je ‘eigen’ Doarp te zeilen met een geweldig skûtsje en een geweldige ploeg is uniek.

 

Wat leer je van grootzeiler en bemanningslid Anne Tjerkstra tijdens de wedstrijden:

Tijdens de wedstrijden af en toe een tip of een goed geplaatste hint, net als van de andere bemanningsleden dit gecombineerd met een gezonde dosis humor, maar scherp en direct indien nodig.. De meeste bemanningsleden hebben een stuk meer ervaring dan mij, en kunnen mij genoeg leren over zeilen. Het overgrote deel van het team zeilt reeds vele jaren metelkaar. Anne is natuurlijk een zeer ervaren skûtsjesiler, en is erop geboren. Daarnaast is Anne een unieke persoonlijkheid en kan bijvoorbeeld als geen ander met mensen omgaan. Ook rondom de wedstrijden leren we allemaal dan ook altijd veel van Anne, hier kan en zal ik echter niet teveel over uitweiden 😉

 

Ik kijk uit naar weer een prachtig, sportief zeilseizoen SKS2017! Waarin we vooraf niet direct de grootste favoriet zijn, maar als altijd zo goed mogelijk willen presteren.