Herre Hooghiemster | 24 jaar | Voorhouder bij de fok

Hoe lang zeil je al mee met Grouster Skûtsje: sinds 2013

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met je grote passie zeilen? Ik ben opgegroeid met watersport. Van jongs af aan was ik altijd al op het water te vinden waardoor ik de affiniteit met zeilen heb gekregen. Mijn familie was altijd al erg nauw betrokken bij het Grouster Skûtsje. Het was voor mij dan ook geen moeilijke keus om als bemanningslid aan boord te stappen toen ik in 2013 werd gevraagd.

 

Twee weken SKS kampioenschap, hoe combineer je dit met je eigen vakantie? Het SKS kampioenschap is voor mij vaak de enige vakantie in de zomer. Meestal ga ik na de twee weken nog wel een paar dagen weg om echt even tot rust te komen.

 

Hoe belangrijk is plezier voor jou tijdens het zeilen? Plezier hebben is denk ik het allerbelangrijkste van het hele zeilen. Waarom zou je zeilen als je er geen plezier in hebt? We hebben bij Grou een ploeg die fanatiek bezig is met het zeilen maar we hebben ook zeker een ploeg die het gezellig heeft aan boord (en aan wal).

 

SKS topsport of folklore?  De gulden middenweg.

 

Met welk skûtsje zou je naast It Doarp Grou wel eens mee willen zeilen? Geen enkel ander SKS-skûtsje. Het zou me wel leuk lijken om met de Grousterploeg een keer op de Jonge Jasper of de Lytse Lies (beiden IFKS) te stappen tijdens Lemmer Ahoy met windkracht 2/3.

 

Wat leer je van grootzeiler en bemanningslid Anne Tjerkstra tijdens de wedstrijden? We leren als bemanning erg veel van Anne. Zo leert hij ons van alles over de trim van het skûtsje, denk hierbij aan het uittrimmen van het grootzeil, de fok, de zwaarden, de mast en de stagen. Ook weet Anne als geen ander hoe wendbaar een skûtsje is. Hierdoor kan hij erg goed inschatten wat verstandig is om te doen bij tegemoetkomende schepen. Voor mensen die nieuw zijn als bemanningslid zorgt Anne altijd dat ze zich op hun plek voelen en legt hij ze uit waarvoor ze moeten oppassen (bijvoorbeeld de overzwiepende blokken van de fok). Misschien nog wel het belangrijkste wat we van Anne kunnen leren is dat hij altijd de rust weet te bewaren aan boord, ook als het hectisch wordt.